JULLIE VRAAG
Jouw of jullie vraag is het startpunt van onze samenwerking. De eerste stap die we samen zetten is onderzoeken welke wens achter de vraag of probleemstelling schuil gaat. Het werken vanuit een oprechte wens voor de toekomst met de beelden, associaties en sfeer die deze oproept geeft een heel andere energie dan het analyseren van een probleem en wegnemen van de oorzaken. Wonderlijk, maar waar: Het erkennen van deze wens draagt de kiem van de realisatie al in zich.
Voorbeelden van vragen of wensen zijn:
- Als teamleider constateer ik dat mensen solistisch bezig zijn door de hoge werkdruk en amper tijd hebben voor onderling contact. Ze lijken van elkaar en de organisatie weg te drijven en zich op eilandjes terug te trekken. Hoe kunnen wij toch verbonden blijven met elkaar en met onze missie?
- De recente reorganisatie is ons niet in de koude kleren gaan zitten. Veel medewerkers hebben concentratie- en motivatieproblemen en er heerst een spanning die er voorheen niet was. Hoe kunnen we samen stil staan bij wat achter ons ligt zonder onze toekomstgerichtheid te verliezen?
- Ons team is zeer divers qua leeftijd, achtergrond en expertise. Hoe kunnen we optimaal gebruik maken van elkaars kennis en talenten? Wat is er dan allemaal mogelijk?
- Ik zie meerdere medewerkers die over een paar jaar met pensioen gaan nu al ‘afhaken’. Er is weinig wisselwerking met de jongere collega’s en ze hebben moeite met het tempo en soms ook de richting van verandering. Ik gun het ze om met plezier te werken, we hebben hun inzet en deskundigheid nodig. Hoe houd ik ze 'aan boord'?